zpět

Tři týdny do Vánoc

Tento víkend (nebo později) si spolu se mnou můžeš připravit hned 5 druhů cukroví.
Linecké 3krát jinak, perníčky i mandlové lupínky jsou trvanlivé, a protože si nechci nechávat všechno na poslední chvíli, peču jako první právě tyto druhy cukroví.
Ze 3 dávek lineckého vám zůstane celkem 6 bílků, které můžete spotřebovat do Mandlových lupínků a trochu bílku využijete i na potření Perníčků. Budou pak krásně lesklé.
Pokud se vám do Mandlových lupínků tento víkend nechce, odložte si bílky do lednice. Ideální je použít uzavíratelnou sklenici od marmelády a označit si na ni fixem počet bílků a datum. Bílky v lednici vydrží v dobré kvalitě 1 týden.

Linecké klasické, makové a košíčky

Linecké si můžeš spolu se mnou připravit hned na 3 způsoby – klasické marmeládou slepené, makové s povidlím a linecké košíčky plněné krémem nebo čokoládou. 

Linecké si po upečení uložím do papírové krabice, plechových nebo plastových dóz a umístím do chladu. Optimální je teplota mezi 2-10 stupni Celsia. Promazávám vždy jen pár kousků pro rychlou spotřebu. Jinak linecké dokončuji až týden před Vánocemi.

Jak na klasické linecké

recept

Jak na makové linecké

recept

Jak na linecké košíčky

recept

Mandlové lupínky

Mandlové lupínky se pečou na dvakrát. První den v srnčím hřbetu nebo chlebové formě upeče těsto z bílků. To se po upečení, vyklopení a zaschnutí (nejlépe do druhého dne), krájí na velmi tenké plátky a ty se následně suší v troubě při nízké teplotě. Proto mi vyhovuje zkombinovat pečení mandlových lupínků s pečením lineckého, které také dělávám dva dny po sobě (první den těsto, druhý den vyvalování, vykrajování a pečení).

Jak na mandlové lupínky

recept


Perníčky

V nežitné podobě je peču třetím rokem a miluje je celá rodina. Stejně jako u lineckého zadělávám první den těsto a další den (nebo o dva dny později) perníčky peču.

Jak na perníčky

recept