zpět

Krémy a čokoláda

Citrónový krém

Citrónový krém neboli lemoncurd je máslový krém s bohatou citrónovou chutí. 

Krém používám pro promazání makového lineckého i pro plnění košíčků z lineckého těsta, které ještě potahuji hořkou čokoládou a zdobím kandovaným citrónem. Citrónový krém je úžasný i na opečeném toastu, v palačince, na cheesecaku nebo v tapiokovém pudingu.

Mám vyzkoušeno, že v lednici vydrží i měsíc. Do cukroví ho však dávám až těsně před Vánocemi a cukroví plněné lemoncurdem mám uložené v bezpečí lednice.

Jak na citrónový krém

recept

Karamelový krém

Karamelový krém (pomazánku) můžeme dělat dvěma základními způsoby – na sucho nebo mokrou cestou. Pro začátečníky je schůdnější tzv. mokrá cesta. Ta je sice zdlouhavější, ale odpustí nám drobné chybičky. Mokrá cesta spočívá v tom, že cukr nejprve rozpustíme s vodou na sirup a karamelizujeme cukrovou hmotu. Právě tato finta nám zajistí, že výsledná karamelový krém nebude mít v sobě cukrové hrudky.

Karamelový krém je základem pro výrobu nadýchaného máslového krému, kterým můžeme plnit dorty nebo cukroví.

Jak na karamelový krém

recept

Kávový krém

Kávový krém ze silného espresa nebo instantní kávy případně ještě doplněný o kávové koření je vynikající nejen do kávového cukroví, ale také do ořechů nebo lineckých košíčků. Patří spolu s lemoncurd mezi moje dva nejoblíbenější.

Jak na kávový krém

recept

Išlský krém

Išlský krém je cukrářská klasika. Nejlepší je v kombinaci s kakaovo-mandlovým lineckým s vrstvou poctivé čokolády a mandličkou. Můžeme ho však použít i na promazání kakaového nebo ořechového dortového korpusu.

Jak na išlský krém

recept

Čokoládová poleva

Čokoládovou polevu je dobře připravit až tehdy, když máme upečeny a krémem slepeny všechny druhy cukroví, které budeme čokoládou zdobit. Množství čokolády uvedené v receptu vystačí na ozdobení jedné várky marokánek, jedné várky išlských dortíků a přibližně 14 košíčků. Instruktážní video Ti ukáže, jak připravit čokoládovou polevu ve vodní lázni a jak ozdobit marokánky, išlské dortíky, srdíčka i košíčky. Přebytky čokoládové polevy skladuj v lednici, můžeš ji znovu rozpustit ve vodní lázni a použít i některý jiný den. Pozor čokoládová poleva nemá ráda mráz, proto čoko cukroví skladuj raději v lednici nebo tam, kde nemrzne.

Jak na čokoládovou polevu

recept