Lotrinský koláč neboli Quiche Lorraine

Obtížnost: snadné
Časová náročnost: 30 min aktivní čas, celkem 70 min
Výživové okénko: 100 g porce obsahuje x g bílkovin, x g sacharidů, x g tuků a x g vlákniny


Slané koláče z křehkého těsta by měly patřit do repertoáru každé bezlepkové domácnosti. Jsou skvělou snídaní, lehkým obědem i plnohodnotnou večeří. Koláč upečete večer a druhý den si ho můžete vzít sebou do práce nebo poslat kousek s dětmi do školy.

Navíc si je můžete vyladit přesně podle svých chuťových pohárků a obsahu lednice.

Suroviny na základ koláče

(pro koláčovou formu o průměru 28 cm)

  • 200 g EAT-fit UNIVERSAL
  • 100 g másla
  • 2 středně velká vejce
  • Dvě špetky soli

Postup

  1. Na vále zpracujeme pěkně ručně z mouky, špetky soli, kousků nasekaného másla a celých vajec hladké těsto (stejným způsobem jako na linecké). Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout. 
  2. Troubu pustíme na 180 °C. Formu na koláč vymažeme kouskem másla.
  3. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na pomoučeném válu na rozměr koláčové formy + okraje navíc. Placku přeneseme opatrně do vymazané formy. Střapaté okraje nevadí. To, co přebývá, utrhneme a přemístíme tam, kde něco chybí. Korpus vytvarujeme tak, aby mělo po celém obvodu vyvýšené okraje.
  4. Dno koláče propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme 10 minut.

Suroviny na nádivku

  • Kousek špeku nebo slaniny
  • 8 kloboučků žampiónů
  • ½ většího pórku
  • ½ brokolice
  • 200 ml smetany
  • 4 vejce
  • Sůl, pepř, drcený kmín a muškátový oříšek

Postup

  1. Špek nebo slaninu nakrájíme na malé kousky a necháme rozvonět na pánvi. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené žampióny, lehce osolíme, přidáme mletý kmín a restujeme pár minut do měkka. Ke konci přihodíme také pórek nakrájený na silná kolečka. Pokud je třeba lehce podlijeme vodou. Brokolici spaříme horkou vodou.
  2. V jiné misce si rozšleháme 4 vejce se smetanou, přidáme čerstvě mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek a sůl dle chuti. Pokud nepřidáváte strouhaný sýr, můžete dát až 0,5 lžičky soli.
  3. Po deseti minutách pečení vyjmeme předpečený korpus z trouby ven, položíme na něj žampiónovou směs, zalijeme vaječnou smetanou a poklademe růžičkami brokolice.
  4. Pečeme dalších 25-30 minut při teplotě 180 °C. Koláč necháme dobře vychladnout a teprve potom krájíme.

Tipy od Evy

  • Slaný koláč je na přípravu velmi jednoduchý a nečeká vás žádná technologická náročnost. Jedinou záludností je přenesení plátu těsta z válu do koláčové formy. Tomu se můžete vyhnout tím, že si vyválíte pouze placku o rozměrech dna pečící nádoby a do okrajů těsto jednoduše vymodelujete z této placky.
  • Náplň můžete udělat také z vajec doplněných o kysanou smetanu, creme fraiche nebo cottage cheese. Ke klasické smetaně a vejcům můžete přidat také různé druhy sýra – gouda, parmezán, ovčí sýr. I další složky jsou volitelné – anglická + chřest, šunka + hrášek, řepa+kozí sýr+ořechy.
  • Quiche je skvělý v kombinaci s rajčatovým nebo listový salátem.

Eva Toman, bezlepkové pečení

Jsem Eva Toman, průvodce životem bez lepku.

Pomáhám lidem zvládnout bezlepkovou dietu tak, aby je příliš nezatěžovala a zůstal jim prostor na to, co je baví. Jsem autorka značky EAT-fit bezlepkové směsi, bývalá provozovatelka eshopu se zdravou výživou, lektorka online kurzů a koučka.  

Zajímá tě bezlepkové pečení, vaření nebo život bez lepku jako takový?

Super. V Bezlepkových novinkách s tebou budu sdílet sezónní recepty, inspirativní tipy ze své praxe i pozvánky na bezlepkové akce. Napiš mi svou e-mailovou adresu a budu ti pravidelně posílat e-maily, které potěší i povzbudí.

.