Hledáš inspiraci na chutnou svačinku bez lepku, tady jsi správně. Mám pro tebe hned několik tipů, jak zpestřit bezlepkový jídelníček, aniž by jsi dělala kompromis mezi chutí a nutričními hodnotami.
Zdravé svačiny jsou klíčem k tomu, aby naše tělo mělo dostatek energie a živin během celého dne.
Všechny svačiny jsou nejen snadné na přípravu, ale také plné surovin, které podpoří vaše zdraví a energii během dne. Naše tipy se hodí pro děti i dospělé. U nás doma je připravujeme ve větším množství a často poslouží i jako snídaně pro mámu nestíhačku.
- Vylepšený pudink
Pudink sám o sobě není nutričně příliš bohatý. V klasické úpravě je to jen škrob, cukr, aroma a mléko. Chcete pudink povýšit na zdravější úroveň? Smíchejte ho s tvarohem! Tvaroh přidá bílkoviny a cenný vápník. Rázem máte místo sladkého dezertu plnohodnotnou svačinku. Doporučujeme podávat s čerstvým ovocem nebo oříšky pro extra chuť.
Můj praktický tip je rozmíchat obsah pudingového sáčku jen s polovičním množstvím mléka a lžičkou cukru. Do uvařeného a vychlazeného, stále však řídkého, pudinku vmíchám pomocí metličky celou vaničku polotučného tvarohu a dosladím čekankovým nebo jiným sirupem. Z tohoto množství máme 4 menší skleničky, které skladujeme v lednici a spotřebujeme do 2 dní. Když není horko, nosí dcerka vylepšený pudink do školy a jí ho jako první svačinu.
- Hummus se zeleninovými špalíčky
Hummus je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Připravte si k němu zeleninové špalíčky z mrkve, okurky, kedlubny, papriky nebo celeru. Kombinace hummusu a křupavé zeleniny vás krásně a na dlouho zasytí. Je to ideální svačinka na doma i na cesty. My jíme hummus velmi často i k večeři.
Hummus se dělává tradičně z cizrny a je dochucený česnek, kuminem a sezamovou pastou tahini. Můžete ho však velmi snadno ladit do dalších a dalších chutí.
- Kefírové wafle s ovocem a extra tvarohem
Pokud preferujete sladké svačinky, zkuste kefírové wafle. Kefír (kyška i acidofilní mléko) dodá těstu vláčnost a bohatší chuť. Wafle servírujte s extra porcí vyšlehaného tvarohu a čerstvým ovocem. Tato kombinace je bohatá na bílkoviny a zasytí vás na delší dobu.
⇒ recept na kefírové wafle z na naší fcb stránky
- Muffiny s mrkví, jablíčkem nebo banánem, slazené datlovým sirupem
Domácí muffiny děti zbožňují. Díky sladké mrkvi, jablíčku nebo banánu můžete ubrat cukr a zmírnit tím výkyvy hladiny cukru v krvi. Místo cukru velmi často používáme pro doslazení muffinového těsta kombinaci banán + datlový sirup nebo mrkev + agávový sirup.
Recept na banánovou bábovku najdete přímo na přebalu bezlepkové směsi EAT-fit Universal. Místo cukru dávám 8 lžic datlového sirupu.
- Ovesná sklenička (overnight oats)
Tato svačinka se připravuje večer a ráno se rychle dokončí. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dejte bezlepkové vločky a zalijte je kravským nebo rostlinným mlékem. Přidejte špetku soli, můžete dát i koření (kardamom, skořice, vanilka) případně osladit. Dobře obsah skleničky promíchejte a nechejte přes noc v lednici. Ráno přidejte ovoce, ořechy nebo semínka a máte vyváženou svačinu plnou vlákniny a bílkovin.
Na dvojitou porci dávám 120 g ovesných vloček bez lepku a 200 g mléka. Věřím, že jsem vás alespoň trochu inspirovala k přípravě trochu jiné svačiny.

Jsem Eva Toman, průvodce životem bez lepku.
Zajímá tě bezlepkové pečení, vaření nebo život bez lepku jako takový?
Super. V Bezlepkových novinkách s tebou budu sdílet sezónní recepty, inspirativní tipy ze své praxe i pozvánky na bezlepkové akce. Napiš mi svou e-mailovou adresu a budu ti pravidelně posílat e-maily, které potěší i povzbudí.




